Συνεργάτες Switch to English
Καλάθι
Ρωμαϊκή Αγορά

Ρωμαϊκή Αγορά

ΑΤΤΙΚΗ & ΣΤΕΡΕΑ

Αγοράστε εισιτήριο
Επιλέξτε ώρα
  • 8:00-10:00
  • 10:00-12:00
  • 12:00-14:00
  • 14:00-17:00
Μεμονωμένο Εισιτήριο

Μεμονωμένο Εισιτήριο

Ενιαίο Εισιτήριο

Ενιαίο Εισιτήριο


Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δωρεάν η μειωμένου αντιτίμου εισιτηρίων οι οποίες δεν διατίθενται από το διαδίκτυο, παρακαλείσθε να προσέλθετε στα εκδοτήρια εισιτηρίων για την σχετική έκδοσή τους. Οι δικαιούχοι ΑΜΕΑ που έχουν λάβει πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από το gov.gr, εισέρχονται απευθείας στον χώρο με σκανάρισμα του σχετικού πιστοποιητικού
Κατασκευάστηκε τον 1ο αι. π.Χ. με δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου για να στεγαστούν οι εμπορικές δραστηριότητες της Αθήνας. Την Αγορά ορίζει η επιβλητική πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, ενώ στις γωνίες υψώνονται το Ωρολόγιο του Κυρρήστου με ανάγλυφες τις μορφές των οκτώ ανέμων και το Φετιχέ Τζαμί. Ρωμαϊκή Αγορά

Από 1η Απριλίου έως 31 Αυγούστου 08:00 – 20:00
Τελευταία είσοδος 19:30
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως:
1η έως 15η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:30,
Τελευταία είσοδος 19:00
16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:00,
Τελευταία είσοδος 18:30
1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00 – 18.30
Τελευταία είσοδος 18:00 και
16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00 – 18:00
Τελευταία είσοδος 17:30

Πατήστε εδώ για να δείτε την τοποθεσία στον χάρτη

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας χτίστηκε στα τέλη 1ου αιώνα π.Χ. αρχές 1ου αιώνα μ.Χ. με σκοπό να στεγάσει ορισμένες από τις εμπορικές δραστηριότητες της πόλης. Το κτήριο χτίστηκε έπειτα από τις χρηματικές δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του αυτοκράτορα Αυγούστου. Πρόκειται για περίκλειστο οικοδόμημα με τέσσερεις στοές και δύο μαρμάρινα μνημειώδη πρόπυλα ένα στα δυτικά και ένα στα ανατολικά. Το καλύτερα σωζόμενο δυτικό πρόπυλο είναι η λεγόμενη Πύλη της Αρχηγέτιδας Αθηνάς, όπως προκύπτει και από την επιγραφή στο επιστύλιο της Πύλης όπου αναγράφεται ότι αναθέτης του κτηρίου είναι ο Δήμος των Αθηναίων.
Στη νότια πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς σώζεται μαρμάρινη κρήνη και τρία διαμερίσματα όπου πιθανώς θα στεγάζονταν οι αξιωματούχοι της Αγοράς [Αγορανόμοι-Μετρονόμοι κ.α.].
Στην ανατολική πλευρά υπάρχουν μικροί περίκλειστοι χώροι που ταυτίζονται με καταστήματα. Καταστήματα υπήρχαν και στο εσωτερικό των στοών υπό την μορφή μη μόνιμων εγκαταστάσεων.
Ανατολικά της Ρωμαϊκής Αγοράς, εκτός του Αρχαιολογικού Χώρου βρίσκονται τρία μνημεία, το λεγόμενο Αγορανομείο επί τη βάσει του ενεπίγραφου επιστυλίου, όπου μάλλον πρόκειται για μνημειώδη διαμόρφωση του 1ου αιώνα μ.Χ., αρχαιότερης οδού στο σημείο αυτό, οι λεγόμενες Βεσπασιανές ή δημόσιες τουαλέτες του 1ου αιώνα μ.Χ. και το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου ή κοινώς Πύργος των Ανέμων.
Το Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας, είναι οκταγωνικό ολομάρμαρο κτήριο διακοσμημένο στην κορυφή κάθε πλευράς με ένα ανάγλυφο με τις προσωποποιήσεις των οκτώ βασικών ανέμων. Θεωρείται αριστούργημα σχεδιασμού και αποδίδεται από τις γραπτές αναφορές στον Ανδρόνικο από την Κύρρο της Μακεδονίας. Ως πρότυπος μετεωρολογιακός σταθμός, είχε στο εσωτερικό του ένα χάλκινο άγαλμα που μετακινούνταν από τη ροή του νερού εσωτερικά, ενώ στη κορυφή του υπήρχε ένας χάλκινος ανεμοδείκτης που έδειχνε την κατεύθυνση του ανέμου. Το κτήριο κατασκευάστηκε στα τέλη του δευτέρου αιώνα π.Χ.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς είναι προσβάσιμος για επισκέπτες με αναπηρικά αμαξίδια [με τη βοήθεια συνοδού] μέσω της κεντρικής εισόδου, στην οδό Διοσκούρων. Στην περιοχή του Ωρολογίου Κυρρήστου, η πρόσβαση επισκεπτών με αμαξίδια είναι εφικτή από την είσοδο από την οδό Πελοπίδα.

Στο εκδοτήριο του χώρου, διατίθενται απτικές κατόψεις και ενημερωτικά φυλλάδια στην γραφή Braille στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης.
Ένας οδηγός για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών: https://efaathculture.gr.
Παράλληλα, ο ιστότοπος: http://theheartofancientathens.gr που προβάλλει τους Αρχαιολογικούς Χώρους που έχουν λάβει το Σήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι πλήρως προσβάσιμος σε τυφλούς και σε άτομα με μερική όραση μέσω ακουστικής περιήγησης στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.