Συνεργάτες Switch to English
Καλάθι
Βιβλιοθήκη Αδριανού

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Αττική & Στερεά Ελλάδα

Αγοράστε εισιτήριο
Επιλέξτε ώρα
  • 8:00-10:00
  • 10:00-12:00
  • 12:00-14:00
  • 14:00-17:00
Μεμονωμένο Εισιτήριο

Μεμονωμένο Εισιτήριο

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ


Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δωρεάν η μειωμένου αντιτίμου εισιτηρίων οι οποίες δεν διατίθενται από το διαδίκτυο, παρακαλείσθε να προσέλθετε στα εκδοτήρια εισιτηρίων για την σχετική έκδοσή τους. Οι δικαιούχοι ΑΜΕΑ που έχουν λάβει πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από το gov.gr, εισέρχονται απευθείας στον χώρο με σκανάρισμα του σχετικού πιστοποιητικού
Το μεγαλόπρεπο κτίσμα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 131-132 μ.Χ. και εγκαινιάστηκε κατά την τρίτη επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Αθήνα. Πρόκειται για ορθογώνιο περίστυλο οικοδόμημα με εσωτερική αυλή [122Χ82 μ.Χ.] και τέσσερεις στοές μια σε κάθε πλευρά. Είχε μια μόνο είσοδο με μνημειώδες πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακούς κίονες από φρύγιο μάρμαρο. Εκατέρωθεν του προπύλου ανοίγονταν δύο ολομάρμαροι τοίχοι από πεντελικό μάρμαρο με επτά σε κάθε πλευρά προέχοντες κορινθιακούς κίονες από καρύστιο μάρμαρο. Σύμφωνα με την περιγραφή του περιηγητή Παυσανία, οι εκατό κίονες των εσωτερικών στοών ήταν επίσης από φρύγιο μάρμαρο και είχε τοίχους διακοσμημένους από αλάβαστρο και ζωγραφικούς πίνακες. Στην ανατολική πλευρά υπήρχε κεντρική διώροφη αίθουσα με κτίστες κόγχες και ορθογώνιες κατασκευές για την φύλαξη μέσα σε ερμάρια των παπύρων και των βιβλίων. Εκατέρωθεν στις γωνίες της ανατολικής πλευράς υπήρχαν μικρά αμφιθέατρα [auditorium].

Πρόκειται για κτήριο πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή χώρος πολιτισμού, έκθεσης έργων τέχνης και μαθημάτων, χώρος άσκησης λατρείας του αυτοκράτορα αλλά και χώρος φύλαξης των αρχείων της πόλης, που συνηγορούν στην ταύτιση του με αυτοκρατορικό φόρουμ [forum] κατ' αναλογία όμοιων κτηρίων στη Ρώμη.

Η Βιβλιοθήκη υπέστη σημαντικές ζημίες κατά την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ. και πιθανώς επισκευάστηκε από τον ύπαρχο του Ιλλυρικού Ερκούλιο [407-412 μ.Χ.].

Στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. στο χώρο της εσωτερικής αυλής, όπου αρχικώς υπήρχε επιμήκης δεξαμενή, χτίστηκε μεγαλοπρεπής τετράκογχο κτίσμα ή χριστιανικός ναός με αίθριο στη δυτική πλευρά. Ο τετράκογχος ναός καταστράφηκε στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. και μετασκευάστηκε το β' μισό του 7ου αιώνα μ.Χ. σε τρίκλιτη βασιλική. Στα ερείπια αυτής χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. βυζαντινός ναός γνωστός ως ναός της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1885.

Τον 12ο αιώνα μ.Χ. σε επαφή με τμήμα της πρόσοψης και του προπύλου της Βιβλιοθήκης, χτίστηκε από την οικογένεια Χαλκοκονδύλη μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ασώματο [Αρχάγγελο Μιχαήλ]. Ο ναός, από τον οποίο διατηρείται αποσπασματικά στον ρωμαϊκό τοίχο της πρόσοψης τοιχογραφία θρησκευτικού περιεχομένου, κατεδαφίστηκε το 1843. Βιβλιοθήκη Αδριανού

Από 01 Απριλίου έως 31 Αυγούστου 08:00 – 20:00
Τελευταία είσοδος 19:30
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως ακολούθως:
1η έως 15η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:30,
Τελευταία είσοδος 19:00
16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00 – 19:00,
Τελευταία είσοδος 18:30
1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00 – 18.30
Τελευταία είσοδος 18:00 και
16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00 – 18:00
Τελευταία είσοδος 17:30

Πατήστε εδώ για να δείτε την τοποθεσία στον χάρτη

Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος ορίζεται από τις ακόλουθες οδούς:
Βόρεια, από την οδό Πανδρόσου.
Δυτικά, από την οδό Άρεως, όπου βρίσκεται και η κεντρική είσοδος στον χώρο.
Νότια, από την οδό Δεξίππου, όπου και η είσοδος των ΑΜΕΑ στην Ανατολική πλευρά του χώρου.
Ανατολικά, από την οδό Αιόλου.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Βιβλιοθήκης Αδριανού είναι εν μέρη προσβάσιμος για επισκέπτες με αναπηρικά αμαξίδια [με τη βοήθεια συνοδού] μέσω της πλευρικής εισόδου επί της οδού Δεξίππου και κατόπιν συνεννόησης με το αρχιφυλακείο [210-3210180].

Στο εκδοτήριο του χώρου, διατίθενται απτικές κατόψεις και ενημερωτικά φυλλάδια στην γραφή Braille στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα σε επισκέπτες με προβλήματα όρασης.
Ένας οδηγός για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών: https://efaathculture.gr.
Παράλληλα, ο ιστότοπος: http://theheartofancientathens.gr που προβάλλει τους Αρχαιολογικούς Χώρους που έχουν λάβει το Σήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι πλήρως προσβάσιμος σε τυφλούς και σε άτομα με μερική όραση μέσω ακουστικής περιήγησης στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.