Συνεργάτες Switch to English
Καλάθι
ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΤΤΙΚΗ & ΣΤΕΡΕΑ

Αγοράστε εισιτήριο
Επιλέξτε ώρα
  • 8:00-10:00
  • 10:00-12:00
  • 12:00-14:00
  • 14:00-17:00
Μεμονωμένο Εισιτήριο

Μεμονωμένο Εισιτήριο

Ενιαίο Εισιτήριο

Ενιαίο Εισιτήριο

Το ενιαίο εισιτήριο ισχύει για μία είσοδο ανά χώρο και έχει διάρκεια ίση με το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στο εισιτήριο [5 ημέρες], η οποία ξεκινάει από την επιλεγμένη ημερομηνία της πρώτης επίσκεψης.

Το ενιαίο της Ακρόπολης περιλαμβάνει 7 Χώρους και Μνημεία της Αθήνας.ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ακρόπολη και Κλιτύες

Ο βράχος της Ακρόπολης, με το χαρακτηριστικό τραπεζοειδές σχήμα του, δεσπόζει επάνω από την πόλη της Αθήνας, σε υψόμετρο 157 μ. Η αποκάλυψη και η αποκατάσταση των μνημείων της πραγματοποιήθηκε σταδιακά, από το 1834. Τα κύρια ορατά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου οικοδομήθηκαν κατά τη διάρκεια της κλασικής εποχής, στο δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ., στο πλαίσιο του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή. Πρόκειται για τα Προπύλαια, μνημειακή είσοδο της κλασικής Ακρόπολης, τον Παρθενώνα, δωρικό ναό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά και μέγιστο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το Ερέχθειο, στο εσωτερικό του οποίου φιλοξενούνταν αρχαιότατες λατρείες και μνήμες της πόλης και, σε περίοπτη θέση νότια των Προπυλαίων, τον ιωνικό ναό της Αθηνάς Νίκης.
Στη Βόρεια Κλιτύ αναπτύχθηκαν λατρείες αφιερωμένες στη γονιμότητα και τη βλάστηση, που τελούνταν σε υπαίθρια ιερά και σπηλαιώδη ανοίγματα του βράχου. Από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι η πηγή της Κλεψύδρας, τα τρία σπήλαια αφιερωμένα στη λατρεία του Απόλλωνος, του Διός και του Πανός και το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα. Στην Ανατολική Κλιτύ δεσπόζει μνημειώδες σπήλαιο αφιερωμένο στη νύμφη Άγλαυρο. Από τους αρχαϊκούς χρόνους και για πολλούς αιώνες, η ανέγερση στη νότια πλευρά [Νότια Κλιτύς] της Ακρόπολης σημαντικών ιερών και θεατρικών οικοδομημάτων της προσέδωσαν μεγάλη θρησκευτική, πολιτιστική και πνευματική σημασία. Από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι το Ιερό του Ασκληπιού, το Ιερό και το Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως και το Ωδείο που κτίσθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 162 μ.Χ., στη μνήμη της συζύγου του Ρήγιλλας.

Ακρόπολη και Κλιτύες

Αρχαία Αγορά

Eίναι το κέντρο της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπου ασκούνταν οι σημαντικότερες πολιτικές λειτουργίες της και όπου περπάτησαν ο Περικλής και ο Σωκράτης. Τα ερείπια της αρχαίας Αγοράς, ο εξαιρετικά διατηρημένος ναός του Ηφαίστου και η ανακατασκευασμένη Στοά του Αττάλου είναι επισκέψιμα στη σκιά της Ακρόπολης, σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Αρχαία Αγορά

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Το μεγαλόπρεπο κτίσμα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 131-132 μ.Χ. και εγκαινιάστηκε κατά την τρίτη επίσκεψη του Αυτοκράτορα Αδριανού στην Αθήνα. Πρόκειται για ορθογώνιο περίστυλο οικοδόμημα με εσωτερική αυλή [122Χ82 μ.Χ.] και τέσσερεις στοές μια σε κάθε πλευρά. Είχε μια μόνο είσοδο με μνημειώδες πρόπυλο με τέσσερεις κορινθιακούς κίονες από φρύγιο μάρμαρο. Εκατέρωθεν του προπύλου ανοίγονταν δύο ολομάρμαροι τοίχοι από πεντελικό μάρμαρο με επτά σε κάθε πλευρά προέχοντες κορινθιακούς κίονες από καρύστιο μάρμαρο. Σύμφωνα με την περιγραφή του περιηγητή Παυσανία, οι εκατό κίονες των εσωτερικών στοών ήταν επίσης από φρύγιο μάρμαρο και είχε τοίχους διακοσμημένους από αλάβαστρο και ζωγραφικούς πίνακες. Στην ανατολική πλευρά υπήρχε κεντρική διώροφη αίθουσα με κτίστες κόγχες και ορθογώνιες κατασκευές για την φύλαξη μέσα σε ερμάρια των παπύρων και των βιβλίων. Εκατέρωθεν στις γωνίες της ανατολικής πλευράς υπήρχαν μικρά αμφιθέατρα [auditorium].

Πρόκειται για κτήριο πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή χώρος πολιτισμού, έκθεσης έργων τέχνης και μαθημάτων, χώρος άσκησης λατρείας του αυτοκράτορα αλλά και χώρος φύλαξης των αρχείων της πόλης, που συνηγορούν στην ταύτιση του με αυτοκρατορικό φόρουμ [forum] κατ' αναλογία όμοιων κτηρίων στη Ρώμη.

Η Βιβλιοθήκη υπέστη σημαντικές ζημίες κατά την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ. και πιθανώς επισκευάστηκε από τον ύπαρχο του Ιλλυρικού Ερκούλιο [407-412 μ.Χ.].

Στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. στο χώρο της εσωτερικής αυλής, όπου αρχικώς υπήρχε επιμήκης δεξαμενή, χτίστηκε μεγαλοπρεπής τετράκογχο κτίσμα ή χριστιανικός ναός με αίθριο στη δυτική πλευρά. Ο τετράκογχος ναός καταστράφηκε στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. και μετασκευάστηκε το β' μισό του 7ου αιώνα μ.Χ. σε τρίκλιτη βασιλική. Στα ερείπια αυτής χτίστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. βυζαντινός ναός γνωστός ως ναός της Μεγάλης Παναγιάς, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1885.

Τον 12ο αιώνα μ.Χ. σε επαφή με τμήμα της πρόσοψης και του προπύλου της Βιβλιοθήκης, χτίστηκε από την οικογένεια Χαλκοκονδύλη μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Ασώματο [Αρχάγγελο Μιχαήλ]. Ο ναός, από τον οποίο διατηρείται αποσπασματικά στον ρωμαϊκό τοίχο της πρόσοψης τοιχογραφία θρησκευτικού περιεχομένου, κατεδαφίστηκε το 1843.

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Κεραμεικός

Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της Αττικής εκτεινόταν έξω από τα τείχη, στη βορειοδυτική παρυφή της αρχαίας Αθήνας. Στον χώρο δεσπόζουν μεγαλοπρεπείς τάφοι με αριστουργηματικά γλυπτά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Δημόσιο Σήμα, χώρος ταφής των επιφανών νεκρών του πολέμου. Ένα μικρό μουσείο στον ίδιο χώρο στεγάζει σημαντικά ευρήματα από το νεκροταφείο.

Κεραμεικός

Λύκειο Αριστοτέλους

Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες, το Λύκειο ήταν ένα κατάφυτο προάστιο στα ανατολικά της Αθήνας. Η περιοχή φαίνεται ότι είχε πάρει το όνομά της από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος.
Η παλαίστρα του Λυκείου, χώρος προπόνησης των αθλητών στην πάλη, την πυγμαχία και το παγκράτιο θεμελιώθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και διατηρήθηκε, με επισκευές και προσθήκες, για περίπου επτά αιώνες, ως τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.
Στην περιοχή του Λυκείου ίδρυσε, το 335 π.Χ., τη Σχολή του ο Αριστοτέλης και δίδαξε για περίπου δώδεκα χρόνια, τα πιο δημιουργικά της ζωής του.

Λύκειο Αριστοτέλους

Ολυμπιείο

Ο ναός του Ολυμπίου Διός, από τους μεγαλύτερους της αρχαιότητας, άρχισε να κτίζεται γύρω στο 515 π.Χ. και αποπερατώθηκε από τον Αδριανό το 131/2 μ.Χ Ο αδριάνειος ναός, κορινθιακού ρυθμού, από πεντελικό μάρμαρο είχε δύο σειρές από είκοσι κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από οκτώ κίονες στις στενές, είχε δηλαδή συνολικά εκατόν τέσσερις κίονες στην περίσταση. Η ερείπωση του ναού άρχισε γύρω στον 5ο αι. μ.Χ. Σήμερα από τους εξωτερικούς κίονες διατηρούνται μόνο δεκαπέντε όρθιοι και ένας ο οποίος έπεσε στη διάρκεια θύελλας τον Οκτώβριο του 1852.

Στο βόρειο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου σώζoνται κατάλοιπα θελεμίων πύλης του Θεμιστόκλειου τείχους [479/8π.Χ.], οικιών [5ος/4ος αι. π.Χ- 2ος αι.μ.Χ.] και λουτρού ρωμαϊκών χρόνων.

Ολυμπιείο

Ρωμαϊκή Αγορά

Κατασκευάστηκε τον 1ο αι. π.Χ. με δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου για να στεγαστούν οι εμπορικές δραστηριότητες της Αθήνας. Την Αγορά ορίζει η επιβλητική πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, ενώ στις γωνίες υψώνονται το Ωρολόγιο του Κυρρήστου με ανάγλυφες τις μορφές των οκτώ ανέμων και το Φετιχέ Τζαμί.

Ρωμαϊκή Αγορά